«Hva er en helt?» av Isa 17 år

  • 07.03.2017 kl. 13:33

Her om dagen fant jeg igjen en tekst jeg skrev mitt andre år på videregående. Oppgaven skrev jeg til en kortsvarsoppgave til tentamen i norsk, med et langt mer poetisk preg enn jeg tillater meg å bruke den dag i dag. Selv om skrivestil og meninger er noe annerledes, og tekster med poetiske virkemidler den dag i dag, er nærmest kuttet ut, velger jeg å poste teksten. Uredigert og rett fra Word. For det er nettopp det denne teksten handler om. Den handler om hvordan vi (jeg) forandrer oss (meg) med årene og plutselig endrer meningene til det omvendte.

«Hva er en helt?»
15.10.2014

Hva er en helt? Før var din største helt kanskje storebror eller idrettsstjerna som preget alle avisforsider til stadighet. Helten var et forbilde, og man ville gjerne være mest mulig lik sin egen helt. Hva er annerledes? Er helten en annen nå? Har kriteriene for heltebegrepet forandret seg?

Da vi var mindre var helten kanskje storebror, kanskje var det den mest populære i skolegården, eller kanskje var det popartisten med hitlåten som jevnlig gikk på radio. Helten inspirerte oss til mye, til og med som barn. Ved en vanskelig avgjørelse, som for eksempel å navngi den nye katten, ville jeg søke råd hos min egen helt. Dermed ble kattens navn Britney.

I tøffe tider tenkte man kanskje «hva ville min helt gjort?», «hva skal jeg gjøre for å lykkes slik min helt gjorde?».

Senere ble mamma og pappa mye teitere og egnet seg ikke som helter overhodet. Alle hjemme ble så rare og dumme, og alt de gjorde var bare for å irritere meg. Samtidig ble jeg eldre og kulere og det var det ingen av de hjemme som skjønte. Som 14-åring ble helten en helt annen og Miley Cyrus var desidert mye kulere enn både mamma, pappa og storebror til sammen.

Nå er saken en annen. Det viste seg at mamma og pappa ikke var så teite likevel. Jeg ble eldre, men om jeg selv var spesielt kul den gang, det er en annen sak.

En helt er den man får inspirasjon, motivasjon og glede av. Helten inspirerer til å ta sjanser og motiverer deg til å stå på. For hvor ville helten ellers vært i dag, hvis ikke stå-på-viljen hadde vært der, hadde heller ikke suksessen blitt så stor. For noe riktig må man ha gjort, når man blir noens helt.


Isa 10 år versus Isa 17 år 


 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Isa

19 år. Journalistikkstudent. Stort eksponeringsbehov.

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits