#FREETHENIPPLE

  • 25.01.2017 kl. 14:44

Til stadighet finner jeg meg selv observerende med et oppgitt blikk på omverdenen, og det er ikke rart. Vi har fått til mye her i verden altså, så beklager om jeg er en smule negativ, men det blåser jeg i. Lenge leve negativiteten.

Hva er årsaken til at vi enda, i 2017, ikke tåler å se noe så naturlig som kvinnelige brystvorter​? Jeg trodde vi hadde kommet såpass langt med likestillingen at det skal være like okei for en kvinne å vise brystvortene sine som det er for en mann. Tydeligvis ikke. I flere tilfeller har (spesielt) Instagram slettet bilder av kvinner med synlige brystvorter. Blant annet bilder av kvinner som ammer. Og mensenblod også faktisk. Hvorfor? Noe så naturlig, som alle vet finnes, skal på tross av dette skjermes av media. Jeg skjønner det ikke.

Hvorfor mener Instagram at brystvortene hos en mann er mer innafor enn brystvortene hos en kvinne? Kvinner og menn er skapt likestilt, så hvorfor er det såpass stor forskjell på manne- og damebrystvorter at det finnes regelverk som forhindrer oss i å publisere damebrystvorter? Det er latterlig. Og det er helt på jordet at samfunnet skal fortelle oss at det ikke er greit å vise fram sin egen kropp som kvinne, og at det som mann er helt okei.

Det er vanvittig at kvinnekroppen seksualiseres så mye som den gjør, og det er feil at man som kvinne ikke har muligheten til selv å velge når man vil portrettere seg selv og sin kropp som seksuell. For i dag er det ikke slik. I dag er det utelukkende pornografi uansett om din hensikt er å vise at du er stolt av kroppen din, har et kunstnerisk budskap eller vil være seksuell. For det er ikke noe gærent med det. Man skal ikke trenge å forklare eller unnskylde seg for å vise kropp. Vi skal fortsette å være seksuelle, men på egne premisser. Ikke de reglene og normene det eldgamle mannsdominerte samfunnet formet. Vi er så ferdig med mannsjåvinistiske holdninger, så hvorfor tviholder vi på verdiene og synet som nettopp den typen samfunn skapte? Mye er bedre slik det var før, men historiebøkene finnes fordi vi ikke bare skal vite vår historie, men lære av den. Det er så utrolig mye viktigere enn folk aner.

I et samfunn hvor kjønnslikestillingen har kommet så langt er det merkelig at vi enda ikke har innsett at kvinner, menn og transpersoner har de samme utgangspunktene, og at fysikk ikke skal avgjøre hvilke rettigheter man har som menneske. Kan vi alle bli enige om å slutte med slik nonsens?


 

HER kan du lese mer om #FREETHENIPPLE-kampanjen.

15 Kommentarer

Victoria Larsen

25.01.2017 kl. 14:50
Utrolig bra innlegg! :)

Anonym

25.01.2017 kl. 17:24
Fordi kvinnelige bryster er fantastiske å se på hos men og det er da slik at nipler har ofte en tendens til å gjøre menn kåte, de fleste jeg kjenner iallefall. Og da er det dessverre slik at det finnes voldtektsmenn her i verden. Og jeg vil tro en voldtektsmann heller går etter en kvinne han har blitt tent av, enn en annen . Så det skjule brystene kan være for å beskytte dere.

Isa

25.01.2017 kl. 21:38
Anonym: Jeg skjønner hva du prøver å si, men mener at dette ikke er en holdbar grunn for å holde igjen likestilling av menn, kvinner og transpersoner. Budskapet mitt og #freethenipple-bevegelsen sitt handler ikke om å oppfordre kvinner til å gå toppløse. Det handler om å ta tilbake seksualiteten vår og ha like rettigheter uansett fysikk.

Når det gjelder at folk blir seksuelt opphisset mener jeg dette understreker nettopp det faktum av kvinnekroppen er såpass seksualisert som den er i dag. Dette er, som sagt tidligere, ikke en holdbar grunn for å bremse kjønnslikestillingen. Dessuten blir folk opphisset av alt mulig rart. Blant annet denne karen som blir seksuelt opphisset av ballonger: https://www.youtube.com/watch?v=EqMxEBFfIHI, ogg denne karen som blir opphisset og utfører seksuelle handlinger i familiens bil: https://www.youtube.com/watch?v=Ba9L6n8zj1U.

Det finnes mennesker over hele verden som opphisses av de rareste ting, men vi lar ikke hverdagen vår preges av det. Mennesker ER seksuelle vesener, og at folk opphisses seksuelt av synlige nipler gjennom t-skjorta skjer vel ikke oftere enn at de opphisses seksuelt av at jenter går i treningstights.

Poenget er ikke at kvinner skal gå i bar overkropp dag ut og dag inn, men man skal ikke begrenses av regler som forteller oss at det er ulovlig. Man skal ikke behandles som kriminell for å vise fram kroppen sin som kvinne, når en mann kan gjøre akkurat det samme og gå ustraffet hen.

En voldtektskultur skal ikke hindres av at kvinner dekker seg til. Den skal hindres av loven. Så er det til syvende og sist opp til hver enkelt kvinne hvordan hun vil gå kledd, men hun skal ikke forhindres av regelverk.

Dessuten handler mitt budskap mye om bildedelingstjenesten Instagram, og at det ikke er tillatt å publisere kvinnenipler der. Så vidt jeg har forstått det går det ikke an å voldta noens instagrambilde, så dette handler simpelthen om at menn føler seg støtt av å se en kvinnes brystvorte. Det er latterlig.

Håper du skjønner hva jeg vil fram til :-)

SIMEN

25.01.2017 kl. 18:36
Gutter får heller ikke poste bilder av sperm, noe så naturlig.

Skjønner nippelen liksom, men mensen er vel ikke av noe almen interesse?

Isa

25.01.2017 kl. 21:51
SIMEN: Hei, Simen. Her burde kanskje linken jeg har lagt på ordet "mensenblod" ha vært merket bedre. Dette dreier seg nemlig ikke om posting av bilder med mensenblod fossende ut av vagina, men en beskjeden bloddråpe på buksa og lakenet.

Linken ligger som sagt på ordet hvor det blir omtalt i innlegget, men her er den også: http://www.telegraph.co.uk/women/life/instagram-deletes-womans-period-photos-but-her-response-is-amazing/.

Poenget er ikke å oppfordre alle kvinner til å dokumentere sitt månedlige visitt av tante Rød i alle kanaler av sosiale media, men at det ikke skal stride i mot regelverk å blø igjen og poste et bilde av det.

I tillegg ble jeg nødt til å undersøke mer rundt det du sier om sperm, og det viser seg at jeg - ved et enkelt søk på "sperm" på Instagram - får opp et ganske så tydelig bilde av nettopp dette. Her er det, om du er interessert i å se: http://www.telegraph.co.uk/women/life/instagram-deletes-womans-period-photos-but-her-response-is-amazing/.

Jeg tror vi begge kan konkludere med at bildet av en flekk mensenblod på buksa var et par hakk mer beskjedent enn bildet av spermen.

Hvorvidt mensenblod er av almenn interesse, er jeg noe usikker, men internett er STAPPA av bilder og tekst uten noe særlig allmenn interesse eller hensikt. Blant annet denne: http://www.theuselessweb.com.

Isa

25.01.2017 kl. 23:02
SIMEN: Ser nå at det ble lagt ved feil link til spermbildet på Instagramsom jeg snakket om, så her er den ordentlige linken: https://www.instagram.com/p/BMGz-kJgGFn/?tagged=sperma. Jeg søkte forresten på "sperma" og ikke "sperm".

25.01.2017 kl. 21:02
Det fins jo egentlig litt viktigar ting å heng sæ opp i, annja enn at du ikke kan vis niplan din uten å bli "dømt" som du sei. Du har d jo egentlig jævli bra, om herre e d værste som har skjedd dæ. Bruk tida di på å skriv om ting som faktisk betyr nåkkå. Unga på 14 glede sæ t å bli konfirmert, så dæm kan ta silikon i puppan, kroppspresset blant unge e heilt sykt, og herre gjør ikke ting ber.

Isa

25.01.2017 kl. 22:33
Anonym: Så hyggelig. Setter alltid pris på en vurdering du har gjort av meg som person og min livshistorie, ut i fra mitt politiske budskap i denne saken. Dette innlegget handler ikke om noe som har skjedd meg, men hva som ville skjedd om jeg hadde vist fram min egen kropp i Evas drakt (oventil).

Hva som opptar meg mest innen politikken sier ingenting om hvor lett eller vanskelig jeg har hatt det her i livet. Dessuten er det ofte de vanskeligste tingene man ikke vil prate noe særlig om, så hadde jeg vært deg, ville jeg lagt den forhåndsdømminga av folk på hylla. Ikke er du spesielt god på det heller, når du framstår så usaklig.

Som du kanskje ville oppdaget om du hadde bladd litt lengre ned, har denne bloggen eksistert i kort tid, og jeg har derfor ikke rukket å dekke alle politiske konflikter enda. Dette kommer kanskje som et sjokk, men det akter jeg heller ei å gjøre, da det har seg slik at jeg ikke har meninger og kunnskap rundt enhver politisk konflikt.

Alle har sine hjertesaker, og at jeg velger å fokusere på kjønnslikestilling er vel helt ålreit, er det ikke? Å mene at denne politiske konflikten er irrelevant, skal du få lov til. Du er ikke alene. Dette innlegget er til dere som gir faen, men også til kvinnene som føler seg seksualisert og stemplet som "løs" eller at hun "ber om det", kun fordi hun viser fram kroppen sin eller med et uhell fikk en aldri så liten "nipslip". Dette gjelder også de fjortenårige jentene du virker å ha en del empati for. De har det like vanskelig med et stempel som "hore" etter litt frontal nakenhet resten av skolen ble vitne til, som de har det med kroppspresset de kjenner på daglig.

Når det gjelder det siste du skrev om at "dette ikke gjør ting bedre", regner jeg med du sikter til at kjønnslikestillingen og #freethenipple-bevegelsen gjør kroppspresset værre. Det kan jeg ikke skjønne hvorfor det skulle gjøre. Det politiske budskapet om "å frigjøre nippelen" handler om å hedre kvinnekroppen. Uansett form og fasong. Jeg vil derfor avvise din påstand og oppfordre deg til å senere lese deg opp på eller reflektere litt rundt temaet før du kommer med slike påstander.

Håper du ble noen hjerneceller klokere. Hvis ikke er det bare å ta kontakt igjen.

Runar

26.01.2017 kl. 19:16
Jeg tror kvinner skriver om "free the nipple" fordi de vil ha mer oppmerksomhet. "Jeg er fri til å gjøre omtrent alt jeg vil, men jeg kan ikke vise nipple på denne bildesiden her!!"

Om du vil vise nipple så er det mange nettsider der du kan gjøre akkurat det. Jeg mener jeg har sett nakne bryst på blogg.no, så du kan jo poste det her og slå et slag for saken! Du får sikkert mange klikk også! Og det vil man jo ha npr man poster noe.

Blir veldig rart å si at det ikke er likestilling på bakgrunn av 1 nettside. Jeg kan sikkert ikke vise ballene mine på Insta. Men jeg kan ikke påstå at samfunnet er urettferdig mot menn, eller?

Runar

26.01.2017 kl. 23:35
Ps: Instagram er et privat selskap. De bestemmer selv hvilke regler de vil ha for brukere av sitt program. Du valgte selv å klikke "godta" på disse reglene når du lagde kontoen din. Jeg skjønner ikke helt hvorfor ikke Instagram tillater dette siden de da kunne tjent mye penger på nakenbilder/nipplebilder som jenter laster opp helt gratis, men det får være deres beslutning.

Isa

27.01.2017 kl. 00:23
Runar: Hei, Runar.
Her har du misforstått. #FREETHENIPPLE-bevegelsen handler ikke om Instagram spesifikt, men mange, inkludert meg, velger å bruke Instagram som et eksempel fordi de har håndfaste regelverk som forbyr kvinner å legge ut bilder av synlige brystvorter på sin bildedelingstjeneste. Det at de er et privat selskap har svært lite å si, da saken stiller spørsmål ved nettopp hvorfor det er slik at de forbyr bilder av kvinnelige brystvorter. Det er en årsak bak alle regler, og denne regelen kommer av at det i dagens samfunn enda er en skam for en kvinne å vise brystvortene sine.

Hvorvidt det finnes nettsider å legge ut bilder av brystvortene sine på, har svært lite å si. Dette handler hverken om klikk eller eksponeringsbehov, men om å ta tilbake seksualiteten vår.

Jeg vil tro du er høyst useriøs når du sier at jeg bør poste bilder av brystvortene mine for "å slå et slag for saken", for saken er like klar uten et slikt bilde. Gud, så irrelevant.

Morsomt at du mener testikler kan sammenliknes med en kvinnes brystvorter, men jeg skjønner at å sammenlikne mannlige brystvorter heller vile ha slaktet argumentet ditt fremfor å understreke det (hvilket testikkel-sammenlikningen heller ikke gjorde, bare så det er sagt).

Det denne saken og Instagrams regelverk bunner i er at det i samfunnet vårt eksisterer normer blant folk som forbyr kvinner å vise brystvortene sine. Det betyr at man som kvinne slutshames for å vise sin egen overkropp i offentligheten. Som enkelte har vanskeligheter med å forstå, betyr ikke dette at man går i bar overkropp, men at man for eksempel ved et uhell får en aldri så liten nipslip.

Instagram er en populær tjeneste på verdensbasis og de bærer derfor et stort ansvar. Det at de velger å forme regler ut fra oldtidens mannsjåvinistiske normer er en skam, og det er det jeg prøver å forklare i innlegget mitt.

Håper du skjønner hva jeg vil fram til. Her er noen nyttige lenker hvis du trenger videre forklaring:
- begrepet "slutshaming": https://en.wikipedia.org/wiki/Slut-shaming
- basics om #FREETHENIPPLE og fakta om legaliseringen av menn i bar overkropp for nesten 80 år siden: http://www.menshealth.com/sex-women/nipple-double-standard

Runar

27.01.2017 kl. 00:50
Du kan ikke sammenligne brystvorter hos menn med brystvorter hos kvinner. Kjøper kvinner egne blader som inneholder mannebryst? Er brystvorter hos menn noe som kvinner flest tenner på?

Du sier at man må free the nipple, men du kan gå og vise nippel gjennom tskjorta di så mye du vil i Norge. Ingen lover stopper deg.

Når det gjelder Instagram: hvorfor skal man kunne vise alt overalt? De har valgt å ikke godkjenne det. Du kan godta det, eller du kan bruke din forbrukermakt og gå til en annen tjeneste. Kanskje Instagram ikke vil at barn skal måle seg selv opp mot brystene til Kardashian eller andre modeller. Er det galt?

Instagram tillater bilder av amming. De er eid av Facebook og har flere kvinnelige ledere. Så hvorfor antar du automatisk at det er pga mannsjåvinistiske holdninger? Og samfunnet forbyr omrent ingen å vise brystvortene sine. Man kan kjøpe blader med kvinnelige brystvorter, og jeg kan love deg at jeg ser mange flere kvinnelige brystvorter på tv enn mannlige i løpet av en dag. Men da er det kanskje feil type brystvorter? Eller kjemper dere for Page 3 jenters rettigheter også?

Isa

27.01.2017 kl. 01:31
Runar: Okei. Hvorfor i alle dager kan jeg ikke sammenlikne mannlige brystvorter med kvinnelige brystvorter? Hvorvidt det motsatte kjønn blir seksuelt opphisset av brystvorter har svært lite å si slik du diskuterer det. Det er akkurat dette jeg mener når jeg sier at kvinnekroppen er seksualisert. Du understreker jo bare poengene mine (takk for det). Det er sinnsykt at du kan sitte her og påstå at brystvorter på to ulike kjønn ikke kan sammenliknes nettopp fordi du har et forvridd og seksualisert syn på kvinnekroppen.

Når det gjelder ditt andre avsnitt: som jeg ganske klart og tydelig presiserte i mitt tidligere svar, handler ikke #FREETHENIPPLE om hvorvidt synlige brystvorter gjennom t-skjorta er lovlig (for det er ikke ulovlig på papiret annet enn på blant annet Instagram), men om normene vi har i samfunnet. Man trenger ikke en lov som forteller oss at det er ulovlig for at det skal medføre psykisk nedstemthet for en tenåringsjente hvis toppløsbilde kom på avveie. Det er normene som gjør at slike situasjoner fører til slutshaming.

Din påstand om at frigjørelse av brystvorten vil føre til kroppspress fordi unge jenter kan sammenlikne seg med fysikken til The Kardashians, vil jeg bare avvise med en gang. Jeg kan ikke skjønne hvorfor #FREETHENIPPLE-bevegelsen skulle gjøre kroppspresset værre. Det politiske budskapet om å frigjøre brystvorten handler om å hedre kvinnekroppen. Uansett form og fasong. Per nå er det så og si bare bilder av kvinner i en seksuell setting som vises i ulike kanaler av media. Det som ville skjedd hvis #FREETHENIPPLE-politikken hadde fått gjennomslag, er at vi ville sett mer av normale og hverdagslige kvinnekropper (uten Photoshopping). Dette ville ha hjulpet på å bekjempe de forvridde kroppsidealene som eksisterer i dag, ikke bygge opp under dem.

Årsaken til at jeg mener regelverket på Instagram bygger på mannsjåvinistiske holdninger er fordi det er nettopp et slikt samfunn normene kommer fra, og det er disse normene regler formes ut i fra.

Enkelte må få det inn med teskje, men hvis jeg ikke har nådd gjennom hos deg med dette nå, er jeg ikke sikker på at det er noe poeng i å føre denne debatten videre. Den leder ingensteds når du på forhånd åpenbart har gjort deg opp meninger og dårlige argumenter basert på svada.

ida linnea brattelid

27.01.2017 kl. 09:52
Utrolig bra skrevet!

Maren Rennan

28.01.2017 kl. 12:09
hahaha, en god latter forlenger livet(kommentaran)! Utrolig bra skrevet, helt enig med alt du skriv!

Skriv en ny kommentar

Isa

19 år. Journalistikkstudent. Stort eksponeringsbehov.

Bloggdesign

Arkiv

  • Januar 2017
  • Søk i bloggen

    Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
    hits